Kurucumuz Gülin Tarhan’ın Kore’de Yayınlanan Röportajı!

Röportaj serimizin bugünkü bölümünde kurucumuz Gülin Tarhan’ın Kore’de yayımlanan röportajı yer alıyor. Yaptığı çalışmalarla Türkiye – Kore Arasındaki bağlantıyı sağlamlaştırarak iki ülkenin de eğlence sektörüne hizmet eden White Organisation kurucusu Gülin Tarhan, Kore Uluslararası Kültürel Değişim Vakfı KOFICE ile bir röportaj gerçekleştirdi. Kurucumuz Gülin Tarhan’ın Türkiye’deki K-Pop algısının durumunu ve White Organisation’ın bu bağlamdaki amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirdiklerini tüm gerçekliğiyle anlattığı röportajın tamamı sizlerle!

 

<K-pop Organizasyon Şirketi “White Entertainment” Çalışanları
Kaynak: Kurucu Gülin Tarhan>

 

Kısa bir süre önce, bir Türk kadın, K-pop hakkında telefonda röportaj istediğini söyleyerek benimle doğrudan iletişime geçti.  Özel bir durum olmadıkça genellikle önce teminat talebinde bulunuyorum fakat bir sebepten dolayı benimle iletişime geçen kişinin sebebini merak ettim.  Önce adını Gülin Tarhan olarak açıkladı ve kendisini Türkiye’de K-pop kültürel etkinlikleri planlayan eğlence şirketi White Entertainment’ın kurucusu olarak tanıttı.  Ancak Kore gibi ünlü yetiştiren bir şirket olmadığını söyledi. Türkiye’de K-pop festivalleri planladığı ve düzenlediği ve daha fazla Türk’ü K-pop deneyimine teşvik ettiğini söyledi.

White Entertainment Kurucusu Gülin ile ilk görüşmemde yaptığı şeyin Türk K-pop Hallyu hayranları üzerinde büyük bir etkisi olacağını düşündüm ve görüşmeden sonra telefon görüşmeleri ve e-postalar yoluyla daha fazla ayrıntı almaya karar verdim.  Bana bahsettiği web sitesi, şirketin şu ana kadar yaptığı şeyleri içeriyordu. En üstte birkaç K-pop sanatçısıyla röportajlar vardı.  Bunların arasında, Türkiye’de uluslararası bir çift olarak bilinen Choi Ailesi (Koreli Choi Sung-ho, Türk eşi Choi Sevgi) ile bir röportaj videosu da vardı.  Choi Family, 170.000 abonesi olan ünlü bir YouTuber çifttir. Şirketin, K-pop’ın yanı sıra Türkiye ve Kore ile ilgili çeşitli projeler oluşturma ve tanıtma üzerinde çalıştığını düşünüyorum.

 

<White Entertainment’ın Ev Sahipliği Yaptığı İstanbul K-pop Party Haziran Etkinliği
Kaynak: Kurucu Gülin Tarhan>

 

White Entertainment Kurucusu Gülin geçen Haziran ayında İstanbul’da da bir K-pop etkinliği düzenlediğini söyledi.  Etkinliğe bu kez de katılan Hallyu hayranları için K-pop sanatçılarının kartpostallarını, Kore ramenlerini ve Türkiye’de satın alınması zor olan atıştırmalıkları satarak Türklerin Kore’yi deneyimlemesi için zaman hazırladıkları söyleniyor.  Etkinlikte K-pop’u seven 1000’e yakın Türk Hallyu hayranının bir araya geldiği, Ağustos ayında Türkiye’nin başkenti Ankara’da da K-pop etkinliklerinin yapılacağı söyleniyor.  K-pop Kore Dalgasının Türkiye’de yayılmasında onların çok büyük bir rol oynadığını hissedebiliyordum.  Türkiye’deki Kore Kültür Merkezi gibi Türkiye’deki büyük K-pop yarışmalarının yapıldığı alanlarda birkaç kez karşılaştığınız takımları görüyoruz çünkü sahne deneyimi onlar için çok değerli.

Daha fazla Türk’ün Kore Dalgası K-pop kültürünü tanıması ve deneyimlemesi için sahnede fırsatlar yaratmaya devam ettiği için Gülin’e teşekkür ettim ve hangi içeriği haber yapmak istediğini sordum. Sorum karşısında Kurucu Gülin, heyecanlı sesinin aksine hızla sakinleşti ve neden haber istediğini açıkladı.  Aşağıda, okuyucuların anlamasını kolaylaştırmak için Kurucu Gülin ile yaptığım röportajın bir özeti yer almaktadır.

1. Kurucu Gülin’in benden haber yapmamı istemesinin arka planı ve nedeni nedir?

Evet, sizden haber yapmanızı istememizin nedeni, Türkiye’de K-pop’a yönelik olumsuz algının bazı medya ve kamuoyu aracılığıyla yayılmasıdır.  Türkiye’deki bazı medya kuruluşları, K-pop’un intihara, uyuşturucu bağımlılığına ve cinsel kimlik karmaşasına neden olduğunu öne sürerek K-pop sanatçılarının karanlık tarafını vurguluyor.  Ağır makyajlı erkek sanatçıları da örnek olarak verebiliriz.

Tabii ki, K-pop etkinlikleri düzenlemeye devam etmemizin nedeni, birlikte K-pop’u seven Hallyu hayranları için.  Ancak son zamanlarda, etkinliğe ev sahipliği yapmanın nedeni ve amacı değişti.  Şimdi bunu K-pop’u sevenler için değil, Türkiye’de K-pop’u küçük düşüren ve çarpıtan medya ve halk için yapıyoruz.  Yani K-pop’a yeni başlayan Türkler doğrudan etkinliğe geliyor ve iddia ettikleri bilgilerin doğru olmadığını onlara bildirmek için bunu yapıyoruz.

2. K-pop’un cinsiyet kimliği konusunda karışıklık yaratması tam olarak ne anlama geliyor?

Sunulan argümanları anlamak için öncelikle Türkiye’yi anlamalısınız. Ülkemizde halkın %99’unun dini İslam’dır. Türkler, dinlerinin etkisiyle kadın ve erkek arasında keskin bir ayrım yaparlar. İslami bir mekanda ibadet ederlerken bile kadınlar ve erkeklerin bulunduğu yerler gayet net bir şekilde ayrılmıştır. Ancak K-pop yarışmaları veya danslarını seven Türk Kore fanlarına bakarsanız kadınlar, savaşçı misali bir erkeğin imajını yansıtan kıyafetlerle güçlü performanslar sergiliyorlar. Türkiye’de kadın fanlar, BLACKPINK’in “Kill This Love” parçası gibi güçlü bir imaj veren şarkıları dinlemeyi epey seviyorlar. Öte yandan Türk erkekleri genellikle kız K-pop sanatçılarını daha çok seviyorlar. Onlar çok defa bir kız grubu performansı sergilediklerinde genellikle sevimli ve canlı imajlar yakalarlar. Birtakım medya organlarının bu konuda ettikleri şikayetlerin içeriklerine baktığınızda, Kore kültürünün Türk gençlerinin cinsiyet kimlikleri konusunda kafa karışıklığı yarattığını söylerler.

3. Etkinliğin olduğu sayfaya bir baktığımda K-pop sanatçılarının fotokartları gibi K-pop ile alakalı ürünler vardı ama Kore ramenini de gördüm. Kore rameni ve K-pop arasında nasıl bir bağlantı var? Hayranlara sattınız mı?

Evet, yukarıda da bahsettiğim gibi K-pop etkinlikleri düzenlemeye devam etme amacımız K-pop kültürünü çarpıtanlara doğru bilgileri iletmek. Türkiye’de K-drama etkisiyle Kore ramenini seven epey fazla kişi zaten var. Kore ramenine gelince, bazı Türkler domuz etini domuz yağında kızartıp güya onu tüketiyormuşuz gibi konuşuyorlar. Şu anda Türkiye’de dağıtılan Kore ramenleri, domuz yağı içermediği ve Müslümanlar için helal gıda ile yapıldığı durumlarının bildirilmesi için getirtildi. Bu yüzden K-dramalarda görünen Kore ramenini, Türk halkının güvenle yiyebilmesi için ve kore ramenini tanıtmak için getirdik.

4. Kurucu Gülin Hanım’ın K-pop ile ilk karşılaşmasındaki arka planı çok merak ediyorum.

Evet, şimdiyse K-pop eğlence şirketi kuracak derecede K-pop ile içli dışlı haldeyim. Aslında K-pop ile ilk tanışmamın temelinde K-dramaların etkisi çok büyük oldu. En başından beri K-pop’ı sevme durumum olmadı tabi. K-dramaları izlerken Kore kültürünü kendiliğinden deneyimlemiş oldum. *2017’de Türk fanlar olarak toplanıp Kore’deki Lee Minho fanmeeting etkinliğine kadar katılmamızın temelinde de K-dramaları çok sevdiğim gerçeği var. Bu şekilde K-dramaların büyüsüne kapılmıştım, K-pop için de aynı şey geçerliydi ve iş şirket kurmaya kadar ilerledi. Yine de Hallyu kültürüne baktığımda ikisi birbiriyle ilişkili olduğundan dolayı sonunda apayrı bir tür ile ilgilenmekteydim.

 

<*2017 Lee Minho fan meeting etkinliğine katılmak için Kore’yi ziyaret eden Türk fanları – Kaynak: Kurucu Gülin Tarhan>

 

CEO Gülin Hanım’dan K-pop konusunda çatışan iki kamuoyunun haberini duyduğumda çok şey düşündüm. Ben de kendimden başlayarak K-pop algımı daha olgun bir şekilde ele almam gerektiğinin farkına vardım. Elbette sanatçıların çabaları, K-pop’ın büyümesinin arka planındaki en büyük parça. Bu yüzden K-pop’tan hoşlanan denizaşırı Kore fanlarının coşkulu hallerini gördüğümde sanatçılara dair gurur dolu duygular taşıyıveriyorum. Ancak bu yazıyı yazdığım andan itibaren bile daha önce hiç görmediğim yeni gelen insanlar gözüme girmeye başladı; White Entertainment Ceo’su Gülin Hanım ile aynı insanlar. K-pop’ı seven insanlar için etkinlikler düzenlemekteler ama amaçlar ve beklentilerin değiştiğini söylüyorlar. Türkiye’de daha çok yayılan K-pop’ın ışığı ile popülerite elde etmek amacıyla K-pop’tan haz etmeyip yanlış bilgilerle gerçeği saptıran insanların da olduğunu söylüyorlar. Bugünkü yazımı yazarken CEO Gülin Hanım’ın bir sözünü es geçemeyeceğim. K-pop tutkunu olan kişilerin sesleriyle işin aslının gösterilmesi, K-pop’ın kültüründen rahatsız olanların seslerini duymadıkları anda bile doğru bilgi ve kültürü yaymak için alın teri akıtan insanların gerçekçi çabalarından ibarettir. Böyle insanlar sayesinde Türkiye’de K-pop’ın gelecekte de büyüyüp olgunlaşacağına dair en ufak bir şüphem yoktur.

 

REFERANSLAR

White Entertainment ana sayfası http://whitentertainment.com/

White Organisation youtube kanalı https://www.youtube.com/watch?v=awg0YICNEzE

 

İsim: Im Byeong-in (Türkiye/İstanbul)

Kısaca: Eski YTN World muhabiri / Yurtdışı Kültürel Tanıtım Ajansı Kore Baro Duyuru Grubu

 

Gazetecimizin bizlere ulaşabilmesini sağlayan Ece Yıldırım’a teşekkür ederiz.

 

* Röportaj metninde 2015 şeklinde yazılmıştır. Doğru tarih 2017’dir.

 

Yazan: Merve Yüksel

Çeviren: Cemre Erşen – Gizem Yanık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Türkiye’de eğlence sektörünün iki güçlü oyuncusu tarafından kuruldu.