K-pop’ın Farklı Renklerine Bir Bakış: İkili Synth Pop Grubu Prudence Röportajı Sizlerle!

290011194_490619909488693_4419631160431981107_n

Perde arkasından perde önüne, çeşitli sanatçılar ve müzik türleriyle dopdolu K-Pop dünyasının birbirinden farklı renklerini ağırladığımız röportaj serimizin bu bölümünde ikili synth pop grubu Prudence’i yakından tanıyacaksınız.

Grubun gitarist/prodüktörü olan Jaeyoung ve grubun vokalist/söz yazarı olan Jiyu’nun kişisel hayatlarını, hobilerini, zevklerini, günlük rutinlerini, hayallerini, Türkiye hakkındaki düşüncelerini ve grup isimlerinin anlamından grubu kurma hikayelerine değin haklarında pekçok şeyi öğreneceğiniz Prudence röportajının tamamı sizlerle!

  1. Kendinizi tanıtır mısınız?

JeeYoung: Merhaba, ben Prudence’te gitar ve prodüktörlükten sorumlu JeeYoung.

Jiyu: Merhaba, ben Prudence’te vokal ve söz yazımından sorumlu Jiyu.

 

2. Müzik kariyerinize nasıl başladınız?

JeeYoung: Küçükken piyanoda klasik müzik öğreniyordum, ortaokul öğrencisiyken ise grup müziği beni büyüledi ve gitar öğrenip grup etkinlikleri yaparak başlamış oldum.

Jiyu: Ortaokul 2. Sınıftan beri gitar çalmayı öğreniyor ve şarkıcı ve söz yazarı olmak hakkında hayaller kuruyorken 2021 yılında Prudence ile çıkış yapmış oldum.

3. Prudence nasıl bir araya geldi?

Jiyu: Grubu için vokal arayan JeeYoung oppa, Instagram’da kendi bestelediğim veya cover yaptığım şarkıları paylaştığımı görüp bana beraber müzik yapabileceğimiz hakkında bir dm gönderdi. Toplantımız sonrasında güzel bir uyum yakalayan biz bir sonraki gün Prudence’i kurduk.

4. Grubunuz çoğu yerde bir synth pop grubu olarak tanımlanıyor. Synth pop nedir?

JeeYoung: Synth pop, pop müziğin melodi ve kompozisyonunu korurken sesin ana unsuru olarak bir sentezleyici kullanan bir müzik türüdür. Sytnh pop dediğimizde aklımızda sıklıkla retro bir hava canlanıyor ve sytnh pop 80’lerde en popüler müzik stili olduğundan dolayı bu tarzdan esinlendiğimiz durumlar da çok fazla.

 

5. Müziğinizle ulaştırmak istediğiniz bir mesaj var mı? Varsa bu nedir?

Jiyu: Doğrudan şimdilerdeki gençliğimizden bahsetmek istiyoruz ve birçok gence sempati ve teselli duygularını aktarmak istiyoruz.

6. Çok güzel şarkılarınız var ve bunları kendinizin yazıp bestelediğini görüyoruz. Şarkılarınız üzerinde çalışırken nelerden ilham alıyorsunuz?

JeeYoung: Ben rüyalarından çokça ilham alan biriyim. Örneğin “Drive My Car” adlı şarkımız, rüyamda bir rock festivalinde ünlü bir grupla beraber sahne aldığımı gördüğüm zaman yazmış olduğum bir şarkı. Bunun dışında filmler, diziler ve hoşlandığım müzisyenlerden de ilham alırım.

Jiyu: Ben de aynı şekilde şiir kitabım veya başka kitaplar, film ya da insanların dediklerinden ilham alıp hayal gücünü bulunanlarla harmanlayan biriyim.

 

7. Bize şarkılarınız arasından en sevdiğiniz sözü söyler misiniz?

JeeYoung: “평행우주 (Paralel Evrenler)” adlı şarkımızda arka tarafta tekrar eden “I’m never leaving you” (Seni asla bırakmayacağım) kısmını çok seviyorum. Bu söz, Paralel Evrenler adındaki şarkının sözü ve ne durum olursa olsun sevgiliden ayrılmamanın yarattığı dokunaklı hissi verdiğinden bu sözü seviyorum.

Jiyu: “Mavi yaralarını bile kucaklayacağım ve dans edeceğim.”

8. Bir şarkıyı hazırlama süreci nasıl geçiyor?

JeeYoung: Genellikle şarkı çalışmasını yaparken önce ben sözlerin olmadığı halinin bir demosunu Jiyu’ya gönderiyorum ve Jiyu şarkıya söz ekliyor, bu şekilde ilerliyoruz. Ardından ikimiz beraber fikir paylaşımı yapıp şarkıyı tamamlıyoruz, davul gibi enstrümanlara ihtiyaç duyduğumuz durumlarda müzisyen arkadaşlarımızdan yardım alıp kayıt yapıyoruz.

 

9. Jeeyoung’un daha önce bir askeri bandoda yer aldığını duyduk. Bu doğru mu? Bize bu deneyimden bahsedebilir misin?

JeeYoung: Evet, aslında iki yıl askerlik yaptım! Gitarist olarak seçmelere katıldım ve askeri bandoya kabul edildim ama aslında bandonun doğası gereği çok daha fazla tuba çaldım. Hiç üflemeli çalgı çalmadım ama ilk defa askeri bir orkestrada tubayı öğrendikten sonra basit bir şarkıyla olsa bile orkestra performansı sergiledim. Benim için unutulmaz bir anı olarak kaldı. Farklı alanlardan müzisyenlerle tanışmak güzel bir deneyimdi.

 

10. JeeYoung, sence askeri bandoda çalmakla şu anki konumun arasındaki en büyük fark ne?

JeeYoung: Askeri bandoda 30 ~ 40 kişi sürekli çalgı çaldıklarından takım çalışması önemli, bireysel olarak çalmakla kıyaslarsak topluluk olmak hakkında daha çok şey öğrenebiliyorsun. Bizim grubumuzda takım çalışması da önemli ancak her birimizin sergilemesi gereken bir duruşunun olması bence en büyük fark.

 

11. Jiyu, senin şiirleri çok sevdiğini biliyoruz. Son zamanlarda da şiir okuyor musun? Bize sevdiğin birkaç şairi söyleyebilir misin?

Jiyu: Söylerim. Yoon Dong-ju ve Lee Seongbok adlı şairler en sevdiğim ve saygı duyduğum şairler. Bu insanlardan çokça ilham aldım.

 

12. Gelecekte çalışmayı istediğiniz bir sanatçı var mı?

JeeYoung: LANY’nin müziğini seviyorum, Prudence müziğiyle oldukça uyumlu olacak gibi duruyor. Fırsat olduğunda ne zaman olursa olsun mutlaka beraber çalışmak isterim.

Jiyu: Saygı duyduğum sanatçılar arasından The Black Skirts ile beraber çalışmak isterdim.

13. Prudence’i ilk defa dinleyecek birine hangi şarkınızı önerirsiniz?

JeeYoung: Prudence’in derin duygularını hissettirebilecek olan “평행우주(Paralel Evren)” adlı şarkımızı öneriyorum.

Jiyu: Bizi temsil eden şarkı diyebileceğimiz “그대 이름은 Blue (Onun Adı Mavi)” şarkımızı öneriyorum.

 

14. Önümüzdeki yıllarda grup olarak başarmak istediğiniz hedef nedir?

JeeYoung: Her sene bir albüm çıkarmak, ünlü bir rock festivalinde sahne almak.

Jiyu: Tam albüm çıkarmak ve büyük ölçekli bir solo konser yapmak istiyorum.

15. 2022’de en çok dinlediğiniz 5 şarkı nedir?

JeeYoung’un listesi:

  1. Calvin Harris, Dua Lipa & Young Thug – Potion
  2. Clean Bandit – Symphony
  3. LANY – up to me
  4. Roosevelt – Passion (Feat. Nile Rodgers)
  5. Martin Garrix – Used To Love

Jiyu’nun listesi:

  1. 오월오일 (Owalloil) – Tree
  2. Republica – Ready to Go
  3. NewJeans – Attention,
  4. Prudence – Roller-Skate
  5. Banes World – When My Life Is Over

16. Günlük hayatınızda neler yaparsınız? Bize bir günlük rutininizden bahsedin.

JeeYoung: Ben evde iş yaptığım için buluşma sözüm olmadığı günlerde benzer rutini izleyen birisiyim. Genelde sabahları 8’de uyanır, kahvaltımı yapar, öğlene kadar müzik yapar veya diğer işlerimi hallederim. Öğleden sonra her zamanki gibi müzik yaparım. Yorulduysam biraz şekerleme yapmayı veya kafeye gidip işimi yapmayı severim. Akşam yemeği yedikten sonra dinlenirim veya kalan hafif işleri yaptıktan sonra spor yapar günümü tamamlarım.

Jiyu: Günlük olarak genellikle uyandıktan sonra yemek yer, banyo yapar, basit bir temizlikten sonra kahve veya başka bir içecek içerken iş veya pratik yaparım.

 

17. Daha önce Türkiye’de bulundunuz mu?

JeeYoung: Hayır, henüz Türkiye’ye gelemedim.

Jiyu: Üzgünüm, daha önce gelmedim.

18. Türkiye hakkında en çok merak ettiğiniz şey nedir?

JeeYoung: Sultan Ahmet Camii, Ayasofya gibi mimarisi güzel yerler orada çok diye duydum. İstanbul’daki mimari eserleri çok merak ediyorum.

Jiyu: Türkiye’deki çeşitli yerel yemekleri merak ediyorum ve denemek istiyorum!

 

19. Son zamanlarda birçok Türk yazarın eserinin Korece’ye çevrildiğini biliyor muydunuz? Daha önce hiç Türk bir yazarı okuma fırsatınız oldu mu?

JeeYoung: Henüz Türk yazarların herhangi bir eserini okuma fırsatım olmadı ancak Nobel ödülü kazanmış Orhan Pamuk hakkında bilgim var. Fırsatım olursa Orhan Pamuk’un “Benim Adım Kırmızı” adlı eserini okumak istiyorum.

Jiyu: Böyle bir fırsatım olmadı ama ileriki zamanlarda kitapçıya gidip Türk yazarlarının çevrilmiş eserlerinden bulursam mutlaka bir tane okumak isterim.

20. Bu röportajdan sonra sizi tanımak isteyen Türk hayranlar olacaktır. Onlara ne söylemek istersiniz?

JeeYoung: Kardeş ülkemiz Türkiye’nin müzikseverlerine merhaba diyorum! Böyle güzel bir röportaj aracılığıyla sizlerle tanışabilmek beni çok keyiflendirdi. Prudence’in yaptığı müziği Korece bilmeden yalnızca dinlerseniz de güzel olur ama şarkı sözlerini bilerek dinlerseniz daha da güzel olacağından şarkı sözlerini çevirisiyle beraber okuyup dinlerseniz çok iyi olur. Umarım bir gün güzel Türkiye’ye sahne almak için gidebiliriz. Prudence müziğini bolca sevin!

Jiyu: Prudence’in Türkiye’de fanları olursa çok mutlu olurum. Başlangıç olarak bu röportaj ve ileride Türkiye’de bir konser aracılığıyla buluşabileceğimizi umuyorum. Şu ana kadar bu uzun yazıyı okumuş olan sizlere çok teşekkür ediyorum. Daha sonra mutlaka buluşalım!

Röportaj: Kübra Özdemir

Çeviri: Amine Hatun Azder, Cemre Erşen, Gizem Yanık

Düzenleyen: Merve Yüksel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Türkiye’de eğlence sektörünün iki güçlü oyuncusu tarafından kuruldu.